Interdiszciplináris "űrképzés" indul 17 hazai egyetem együttműködésében

A Külgazdasági és Külügyminisztrérium, valamint a Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére tizenhét hazai egyetem állapodott meg abban, hogy közösen tesznek a hazai űripar fellendítéséért, melynek kulcsa a megfelelő képzési rendszer. 

Ennek érdekében négy szakirányú továbbépzési szakirány kidolgozásában állapodtak meg, melyek várhatóan 2022. őszén indulhatnak el. A élő természettudományi képzést a Debreceni Egyetem, az éllettelen természettudományi képzést az ELTE, a műszaki tudományok képzését a BME, míg a társadalomtudományi képzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem indítja majd a tervek szerint. a program koordinációját szintén az NKE látja el, Dr. Parragh Bianka vezetésével. 

A szakirányok három félévesek lesznek, első félévük egy közös modulra épül, mely során minden hallgató a négy tudományterület releváns ismereteit sajátíthatja el. Az erre épülő második és harmadik szemeszterek pedig az adott tudományterület sajátos ismereteire alapoz. 

"A társadalomtudományi képzés, azaz a világűrpolitikai szakértő szakirányú továbbképzés a világűrpolitika, világűrjog, űrgazdaságtan, biztonság- és védelempolitika, szociológia, űripar témakörökre épül majd" - mondta el Dr. Bartóki-Gönczy Balázs, a szakirány kidolgozásával megbízott oktató. 

Részletes információk, képzési terv 2022. tavaszán. 


Címkék: Kutatóink